Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om een occasion uit het buitenland te halen. Net over de grens, in Duitsland, is de automarkt namelijk een stuk aantrekkelijker. Zelfs met transportkosten en importkosten meegerekend ben je vaak goedkoper uit met het importeren van een auto, dan als je hem in Nederland zou kopen. De importcijfers stijgen dan ook al jaren achtereen, en zijn tussen vijf jaar geleden en nu bijna verdubbeld. Wil je ook profiteren van een goedkopere importauto, dan moet je goed letten op een aantal zaken. In dit artikel vind je vier belangrijkste tips die je in de gaten moet houden als je een auto wilt laten importeren.

Vier belangrijke tips

Bij het kopen van een auto wil je letten op de prijs, maar ook op veiligheid en kwaliteit. Houd je daarom aan de volgende tips:

  1. Neem je tijd om een auto uit te zoeken.

Als je een bepaalde auto wil kopen, heb je vaak niet veel keuze op de Nederlandse occasionmarkt. In omringende landen, met name in Duitsland en Frankrijk, kun je veel auto’s wel vinden. Wees dus niet te snel tevreden, en kijk over de grens als je op zoek bent naar een aantrekkelijk geprijsde tweedehands auto.

Auto import uit omringende landen

  1. Let goed op bij de BPM-aangifte.

Het aangeven van tweedehands auto’s voor de BPM (de belasting personenauto’s en motorvoertuigen) kan vrij ingewikkeld zijn, en is afhankelijk van het bouwjaar en de marktwaarde van de auto. Kies je voor de standaard berekening, dan betaal je vaak veel te veel belasting. Gelukkig zijn er veel bedrijven die je kunnen helpen met het berekenen van de laagste BPM voor de auto die jij wil importeren.

  1. Kies een goedkope en betrouwbare import-service.

Het importeren van een auto uit het buitenland heeft veel haken en ogen, en is dus iets dat je het beste kunt laten doen. Sommige autohandelaren of merkdealers vragen daar meer geld voor dan andere. Het is dus zaak om goed te vergelijken voor je met een importeur in zee gaat: je wil niet dat al je voordeel opgaat aan hoge importkosten.

  1. Zorg dat de auto al gekeurd is.

Een buitenlandse apk-keuring is in de meeste gevallen geldig in Nederland, dus als je een auto importeert die al gekeurd is, hoef je je daar de komende tijd geen zorgen over te maken. Dit bespaart weer enige kosten bij het importeren van de auto.