Als u van plan bent een auto te importeren uit het buitenland, wilt u dat natuurlijk voor zo min mogelijk geld doen. Buitenlandse auto’s moeten van ver komen, wat inherent een bepaald risico met zich meebrengt. De voornaamste reden om een auto in Duitsland of een ander land te kopen, is dan ook het verschil in aankoopprijs. U wil dan ook niet dat de importkosten zelf meer zijn dan het voordeel dat je behaalt door de auto buiten Nederland te kopen! Een van de belangrijkste kostenposten is de BPM: de belasting op personenauto’s en motorvoertuigen. Deze betaalt u altijd bij het importeren van tweedehands auto’s. De hoogte van de BPM verschilt echter per voertuig. Hier vindt u meer informatie over de berekening van de BPM-aangifte, en hoe u die zo laag mogelijk kunt houden.

De BPM-aangifte berekenen

Sinds enige jaren wordt de BPM op personenauto’s berekend op basis van bouwjaar en CO2-uitstoot. Aangezien dit verschilt per model en type, is de precieze BPM voor iedere auto weer anders. Gemiddeld moet je denken aan een bedrag van een aantal honderd euro. Omdat het aangifte doen van de BPM vrij ingewikkeld kan zijn, blijkt in de praktijk dat de meeste particulieren teveel betalen. Zij berekenen dan niet de optimale BPM-aangifte, maar maken gebruik van een standaardberekening. Door slim gebruik te maken van het meest gunstige BPM-tarief, en soms door de uitstoot van de auto individueel te laten bepalen, kunnen hier soms wel honderden euro’s op bespaard worden.

Hoe bereken je de laagste BPM

Teveel betalen aan BPM is onnodig, en maakt het importeren van de auto onnodig duur. Veel bedrijven en websites specialiseren zich dan ook in het berekenen van de meest gunstige BPM voor de auto in kwestie. Daarvoor vragen ze natuurlijk wel een bepaalde bedrag aan servicekosten. De belangrijkste vraag is dan ook: hoe moeilijk is het om de optimale BPM zelf uit te rekenen? Veel bedrijven die helpen met het importeren van de auto, zullen ook een BPM-berekening kunnen uitvoeren. Als dat inbegrepen is in de prijs, is het mooi meegenomen. Maar als u bang bent dat je teveel betaalt wilt u het misschien liever zelf regelen. Met enig doorzettingsvermogen is dat in veel gevallen goed te doen. Er zijn veel gratis BPM-calculators vinden op het internet, en op de website van de Belastingdienst staan alle aanwijzingen en informatie die u nodig heeft om de meest gunstige BPM-aangifte te bepalen. Zo bespaart u zelf kosten op het importeren van een tweedehands auto.