Voor het eerst heeft de handel in auto’s meer winst gemaakt op het importeren van tweedehands auto’s, dan op het exporteren. De groei van de winsten die behaald worden met import zijn drastisch gegroeid in de afgelopen jaren. Vier jaar geleden, in 2012, was dat bedrag nog maar de helft van de winst die uit export gehaald werd. Uit cijfers van het VWE blijkt dat de importwinsten in vier jaar meer dan verdubbeld zijn – genoeg om de export naar de kroon te steken. De reden dat de import zo sterk stijgt, is dat regelgeving het aantrekkelijker maakt voor Nederlanders om een tweedehands auto uit het buitenland te halen. Bovendien draait de automarkt in eigen land niet zo best, terwijl het er bij onze buurlanden, en vooral in Duitsland, prima voor staat.

Vooral jonge auto’s naar Nederland gehaald

Als we de aantallen auto’s die geïmporteerd en geëxporteerd worden vergelijken, zien we opvallend genoeg dat de hoeveelheid auto’s die het land uit gaat, flink hoger is. Er werden vorig jaar bijna 250.000 auto’s uitgevoerd, terwijl er maar 140.000 het land binnen kwamen. Toch is de winst die uit import gehaald wordt veel groter. Dit komt omdat Nederlanders relatief jonge en dus waardevolle auto’s kopen in het buitenland, terwijl de export voornamelijk bestaat uit oudere – en dus minder waardevolle – auto’s. In de gehele occasionhandel ging in 2015 meer dan 16 miljard euro om: tien procent meer dan in 2014. Die stijging werd voornamelijk veroorzaakt door de toenemende import van auto’s door particulieren.

Wij importeren Volkswagen en Mercedes

De cijfers laten zien dat de meeste auto’s die in Nederland geïmporteerd worden, behoren tot de kleine en compacte middenklassers. Vooral Volkswagen (23.000 auto’s) en Mercedes (10.000 occasions) zijn daarbij erg populair. Duitse degelijkheid en de nabijheid van de Duitse afzetmarkt verklaren de voorkeur voor de Duitse automerken. Verreweg de meest auto’s die Nederlanders uitkiezen, rijden op benzine. Toch wordt ook de alternatieve hybride of elektrische auto steeds meer gezien: er werden er vorig jaar 5.000 van geïmporteerd. Interessant is dat ook de SUV steeds meer in trek raakt, terwijl grotere gezinsauto’s en ook sportauto’s minder aangeschaft worden. Een opvallende trend is dat oude auto’s – klassiekers met een bouwjaar van vóór 1976 – een revival beleven: van 1.700 in 2010 steeg de import naar 2.300 vorig jaar. Deze oldtimers worden steeds vaker naar Nederland gehaald wegens de aantrekkelijke wegenbelastingvrije regeling voor auto’s met een ouder bouwjaar.